Treść strony

1465-kuchnie-swiata-meksykanskie-burrito

Wyszukiwarka biletów lotniczych

przelot złożony
1 pasażer
  • Dorośli od 18 lat-1+
  • Młodzież 12-18 lat-0+
  • Dzieci 2-12 lat-0+
  • Niemowlęta do 2 lat-0+
  • Wybierz
Szukaj
  • polska firma
  • 18 lat na rynku
  • 600 000 klientów
  • bezpieczne płatności
  • zawsze korzystne ceny
Tanie loty. Poczuj wolność podróży!

Treść główna

60 milionów turystów w jednym miejscu - festiwal Kumbh Mela

60 milionów turystów w jednym miejscu - festiwal Kumbh Mela

Gotowanie jest jak podróż, dlatego jeśli nawet jesteś teraz w domu, a do następnej wyprawy masz jeszcze trochę czasu to dzięki tym prostym daniom przeniesiesz się na chwilę w inne miejsce.

burrito1
Burrito
Fot. Codogara.pl

Dzisiaj zabieram Was do Meksyku na przepyszne burritos

Doskonały smak burrito zawdzięcza kuminowi, czyli kminowi rzymskiemu. Nadaje on daniu ciekawego, kminkowego posmaku - warto spróbować. Pszenne tortille polecam Wam przygotować w domu. Tutaj znajdziecie przepis. Zajmuje to kilka chwil, a są o niebo lepsze od kupnych.

Składniki

  • 6 pszennych tortilli
  • 30 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka mieszanki: czerwona fasola - kukurydza
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kmin rzymski
  • oregano
  • sól, pieprz
  • limonki
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany

Przepis

Zaczynamy od przygotowania pszennych tortilli. Następnie w garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę. Szklimy kilka minut.

Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa. Na dużym ogniu przesmażamy go kilka minut. Warto, aby na dnie powstało smakowite zrumienienie. Po 10 minutach wlewamy do garnka puszkę pomidorów oraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż mięso i papryka będą miękkie - ok. 30 minut.

burrito3

W międzyczasie dodajemy przyprawy: po szczypcie kuminu, papryk słodkiej i ostrej, soli, i pieprzu oraz oregano. Dusimy, aż sos się zredukuje, a nam pozostanie smakowita gęsta masa. W razie potrzeby można dolać wody. Warto uważać, gdyż masa ma tendencję do przypalania. Na sam koniec wrzucamy do garnka puszkę mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli, zakrywamy garnek i zestawiamy z gazu.

Gotowe burrito lekko przestudzone przekładamy na środek tortilli, posypujemy startym serem i rolujemy jak krokieta. Wpierw boki do środka, a potem od dołu ku górze zakładamy brzegi. Grillujemy kilka minut, aż powstaną ładne prążki. Podajemy w ćwiartkami limonki oraz kwaśną śmietaną. Smacznego

burrito2

Przepis za codogara.pl

Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje burritos przygotowane przez Meksykańczyków, sprawdźcie najtańsze loty do Meksyku>>

Papierowa kosmetyczka Paprcuts - prezentacja produ...
Mapa - Afryka bez eboli
Myślisz o MAJÓWCE? Sprawdź okazje na długi weekend!94 okazje od 158 Zobacz Kraina ognia i lodu czeka! Sprawdź tanie loty na ISLANDIĘ7 okazji od 477 Zobacz Tanie loty z Warszawy! Ruszaj w podróż300 okazji od 181 Zobacz Ruszaj w niezwykłą podróż do Wietnamu! Mamy dla Ciebie bilety!17 okazji od 2879 Zobacz Europejskie STOLICE na wyciągnięcie ręki! Lećcie282 okazje od 141 Zobacz GRUZJA Was zachwyci! Łapcie najtańsze loty!15 okazji od 324 Zobacz O wizę już nie musisz się martwić! Czas zatroszczyć się o bilety!109 okazji od 1283 Zobacz Loty w maju w ciepłe miejsca!230 okazji od 228 Zobacz