Treść strony
Wyszukiwarka biletów lotniczych
Treść główna
60 milionów turystów w jednym miejscu - festiwal Kumbh Mela
Gotowanie jest jak podróż, dlatego jeśli nawet jesteś teraz w domu, a do następnej wyprawy masz jeszcze trochę czasu to dzięki tym prostym daniom przeniesiesz się na chwilę w inne miejsce.
![]() |
Burrito |
Fot. Codogara.pl |
Dzisiaj zabieram Was do Meksyku na przepyszne burritos
Doskonały smak burrito zawdzięcza kuminowi, czyli kminowi rzymskiemu. Nadaje on daniu ciekawego, kminkowego posmaku - warto spróbować. Pszenne tortille polecam Wam przygotować w domu. Tutaj znajdziecie przepis. Zajmuje to kilka chwil, a są o niebo lepsze od kupnych.
Składniki
- 6 pszennych tortilli
- 30 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 puszka mieszanki: czerwona fasola - kukurydza
- 1 czerwona papryka
- olej
- słodka i ostra papryka w proszku
- kmin rzymski
- oregano
- sól, pieprz
- limonki
- 100 g żółtego sera
- 100 g kwaśnej śmietany
Przepis
Zaczynamy od przygotowania pszennych tortilli. Następnie w garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę. Szklimy kilka minut.
Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa. Na dużym ogniu przesmażamy go kilka minut. Warto, aby na dnie powstało smakowite zrumienienie. Po 10 minutach wlewamy do garnka puszkę pomidorów oraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż mięso i papryka będą miękkie - ok. 30 minut.
W międzyczasie dodajemy przyprawy: po szczypcie kuminu, papryk słodkiej i ostrej, soli, i pieprzu oraz oregano. Dusimy, aż sos się zredukuje, a nam pozostanie smakowita gęsta masa. W razie potrzeby można dolać wody. Warto uważać, gdyż masa ma tendencję do przypalania. Na sam koniec wrzucamy do garnka puszkę mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli, zakrywamy garnek i zestawiamy z gazu.
Gotowe burrito lekko przestudzone przekładamy na środek tortilli, posypujemy startym serem i rolujemy jak krokieta. Wpierw boki do środka, a potem od dołu ku górze zakładamy brzegi. Grillujemy kilka minut, aż powstaną ładne prążki. Podajemy w ćwiartkami limonki oraz kwaśną śmietaną. Smacznego
Przepis za codogara.pl
Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje burritos przygotowane przez Meksykańczyków, sprawdźcie najtańsze loty do Meksyku>>
Zobacz również
Nasi użytkownicy szukali ostatnio tanich lotów z Warszawy do Zurychu, z Warszawy do Splitu oraz połączeń lotniczych z Warszawy do Malagi.
Popularne wyszukiwania: Tanie loty z Krakowa do O'Hare, tanie loty do Londynu, połączenia z Birmingham do Gdańska, krajowe bilety lotnicze, wyszukiwarka lotów.