Treść strony
Wyszukiwarka biletów lotniczych
Treść główna
Enoturystyka, czyli podróż z kieliszkiem w dłoni
Czy zwiedzanie może być rozkoszą nie tylko dla oczu i duszy, ale także dla podniebienia? Oczywiście. Podróż szlakiem wina to ekscytująca przygoda, która zaprowadzi nas nie tylko do wytwórni trunku i chłodnych piwnic, w których leżakują butelki. To także doskonała okazja do posmakowania wina z różnych zakątków świata i zgłębienia tajników doboru i serwowania tego szlachetnego napoju.
Enoturystyka, czyli podróżowanie i zwiedzanie szlakiem wina i wytwórni trunku to coraz wyraźniejszy trend w ruchu turystycznym. Nic dziwnego, przecież wielbicieli wina nie brakuje, a winnice mieszczą się zazwyczaj w malowniczych miejscach. Jeśli dodamy do tego jeszcze możliwość udziału w sekretnej sztuce wytwarzania wina i degustacji trunku, otrzymujemy przepis na wspaniałe wakacje, od których z pewnością zaszumi w głowie!
Toskania winem płynąca
Ten malowniczy region Włoch słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i wspaniałych zabytków Florencji czy Sieny. Toskania to to włoska kraina wina i produkty stąd pochodzące są doceniane na całym świecie. Tutejsze trunki powstają najczęściej z odmiany winorośli o nazwie sangiovese, a najsłynniejszym zakątkiem Toskanii, w którym produkuje się wino jest Chianti. Trunki opatrzone taką nazwą to zazwyczaj ciężkie czerwone wina. Bardziej wyrafinowane są dodatkowo oznaczone nie tylko nazwą regionu, ale także wzgórza i winnicy, w jakiej zostały wytworzone.
Zwiedzanie wytwórni i degustowanie toskańskiego wina jest naturalnie wyjątkową atrakcją turystyczną. Można podziwiać zarówno większe winiarnie, jak i niewielkie rodzinne manufaktury oraz gospodarstwa agroturystyczne, które również trudnią się uprawą winorośli.
Winna Kalifornia
Zdjęcie: Malcolm Carlaw, (CC BY 2.0), flickr.com
Słoneczna Kalifornia to miejsce, w którym wytwarza się najpopularniejsze i najbardziej doceniane przez smakoszy wina z całych Stanów Zjednoczonych. Prawdziwe winiarskie zagłębia stanowią tu przede wszystkim dwie doliny – Napa i Sonoma. Najpopularniejszy biały szczep uprawiany w kalifornijskich winnicach to chardonnay, natomiast czerwonym to pochodzący z Bordeaux Cabernet sauvignon. Tutejsze winnice są bardzo różnorodne, dzięki czemu ich zwiedzanie i degustowanie wytwarzanych tu trunków jest szczególnie interesujące. Znajdziemy tu zarówno niewielkie manufaktury produkujące wino tradycyjnymi metodami, jak i wielkie nowoczesne przedsiębiorstwa winiarskie, znajdujące się w rękach możnych i celebrytów.
Świetnym pomysłem na zwiedzanie tutejszych winnic jest podróż Napa Valley Wine Train. Jest to odnowiony pociąg z początku 20 wieku, a właściwie jeżdżąca restauracja. Można tu nie tylko skosztować wina i wyśmienitych potraw, ale także dotrzeć do najsłynniejszych winnic w dolinie.
Gruzińskie toasty
Zdjęcie: Luciana Braz, (CC BY-SA 2.0), flickr.com
Gruzja jest wciąż trochę niedocenianym regionem turystycznym, jednak z roku na rok ta tendencja ulega zmianie. Może przyczynia się do tego wyjątkowe gruzińskie wino, które jest nieodłącznym elementem biesiad i toastów tutejszych mieszkańców. Tradycja wytwarzania wina jest w Gruzji bardzo długa i sięga 7 000 lat, a największym regionem winiarskim jest tu Kachetia. Cechą charakterystyczną tutejszych trunków jest fakt, że powstają z endemicznych szczepów winogron, czyli takich, które nie występują nigdzie indziej na świecie. Grona rosnące w wyjątkowym klimacie, na który wpływ mają wysokie góry Kaukazu i Morze Czarne, decydują o niepowtarzalnym smaku tutejszych trunków.
Zwiedzanie gruzińskich winnic to idealna okazja do podziwiania wyjątkowego spotkania tradycji z nowoczesnością. Trunki produkuje się tu w oparciu o dawne receptury, wsparte zdobyczami techniki. Wiele winnic oferuje wycieczki po swoich plantacjach i połączone z degustacjami w pięknych okolicznościach gruzińskiej przyrody.
Portugalska klasyka
Zdjęcie: Jonathan Pincas, (CC BY 2.0), flickr.com
W górzystej dolinie rzeki Duero w północno-wschodniej Portugalii znajduje się region winiarski, w którym tradycje wytwórcze sięgają aż do czasów rzymskich. W 2001 roku został nawet wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, jako przykład miejsca doskonale przekształconego i przystosowanego do uprawy winorośli. Dolina rzeki Duero słynie przede wszystkim z produkcji wina porto.
Najlepszym sposobem na podziwianie winnic ulokowanych na zboczach doliny, jest rejs rzeką Duero lub wynajęcie na miejscu samochodu i przemieszczanie się pomiędzy kolejnymi wytwórniami.
Europejska stolica wina
Zdjęcie: Erik Soderstrom, (CC BY 2.0), flickr.com
Obolice Bordeaux to największy na świecie region, w którym wytwarza się wino. Funkcjonuje tu ponad 8 000 posiadłości i wytwórni, które produkują trunek podlegający regulacji jakościowej. Wytwarza się tu głównie czerwone wytrawne wina, które można przechowywać przez bardzo długi czas. W trakcie leżakowania ich smak ulega ewolucji, dojrzewa i zmienia się, dlatego butelki oznaczone odległą datą produkcji osiągają na aukcjach winiarskich bardzo wysokie ceny.
Enoturystyka w Bordeaux to doskonała okazja do skosztowania trunku i wymiany doświadczeń z innymi wielbicielami wyszukanego smaku. W mieście odbywają się festiwale, które przyciągają smakoszy z różnych regionów Europy. Pod koniec czerwca mają miejsce targi, podczas których na dwukilometrowym szlaku nad brzegiem rzeki Garonny swoje stragany wystawiają lokali wytwórcy. Ponadto lokalne przedsiębiorstwa turystyczne organizują wycieczki po tutejszych winiarniach, a także szkolenia z doboru win oraz rozpoznawania ich jakości.
Zobacz również
Nasi użytkownicy szukali ostatnio tanich lotów z Katowic do Genewy, z Warszawy do Malagi i połączeń lotniczych z Wrocławia do Londynu.
Popularne wyszukiwania: Tanie loty z Paryża Charles de Gaulle do Krakowa, tanie loty do Stambułu, loty z Warszawy do Barcelony, wyszukiwarka lotów.