Kuchnia grecka. Souvlaki bez tajemnic

Szybki i smaczny sposób na głód. Souvlaki i gyros, będące grecką odpowiedzią na fast food, to najpopularniejsze greckie potrawy ze względu na dostępność, niską cenę oraz pyszny smak. Bary serwujące te specjały znajdują się w każdej miejscowości w Grecji. I nic dziwnego, bo souvlaki przez wieki stały się kulinarną wizytówką współczesnej greckiej kultury.

Ulubione danie starożytnych Greków

Grecja jest znana z wyśmienitej kuchni i zdrowej diety śródziemnomorskiej. Do tradycyjnych potraw zaliczają się również souvlaki, których początki sięgają czasów starożytnej Grecji. Ludzie jadali mięso i chleb w taki sam sposób, w jaki dziś serwowana jest pita souvlaki . Danie nazywało się kandaulos i należało do jednych z ulubionych dań Greków, o czym wspomina w swoich dziełach sam Homer. Znaleziono także dowody świadczące o tym, że souvlaki były bardzo popularne w erze bizantyńskiej – sprzedawcy uliczni w Konstantynopolu podawali je z chlebem pita. Pierwsze bary souvlaki w Grecji pojawiły się w 1951 r. w Liwadii (środkowej Grecji), sprzedając souvlaki na patyku i z obracającego się rożna (gyros).

Souvlaki w chlebku pita w podstawowej wersji bez dodatku sosu i frytek. Fot. Shutterstock

Souvlaki w wielu odmianach​

Pyszne i soczyste kawałki mięsa wieprzowego lub drobiowego podawane są na cienkim patyku, na talerzu lub owinięte w grillowaną pitę z dodatkiem pomidorów, cebuli, tzatzików i czasem frytek. Zamawiając souvlaki, warto zaznaczyć, z jakiego mięsa ma być zrobiony. Prócz ww. w grę wchodzi również mięso wołowe i jagnięce. Jeśli tego nie zrobicie, dostaniecie souvlaki wieprzowe, czyli podstawową wersję tego dania. Sami wybieracie swoje dodatki. Żeby dostać pełną wersję, wystarczy powiedzieć ‘ap ola’ (ze wszystkim). 

Fot. Shutterstock

Należy pamiętać, że souvlaki i gyros to nie to samo. Soúvla w rzeczywistości oznacza szaszłyk, więc souvlaki odnosi się do nadzianych na szpadkę kawałków mięsa przyrządzanych na grillu. Gyros (nie kebab!) z kolei to cienkie plastry mięsa opiekanego na obracającym się rożnie. Inne określenia na souvlaki to m.in. kalamaki (w Atenach), pita gyro (w Salonikach) oraz tylichto. Pojawia się także w opcji merida, czyli na talerzu wraz z pitą w kształcę trójkątów oraz dodatkami. Zwykle w tym przypadku porcje są większe. A skoro już o porcjach mowa, największe souvlaki i gyros serwowane są na Krecie. Te potrafią być naprawdę ogromne! 

​Souvlaki vs. Kalamaki

Zamawiając souvlaki w Salonikach, dostaniecie szaszłyk, który w Atenach nosi nazwę kalamaki. W przypadku kalamaki mięso jest podzielone na 2,5 cm kawałki marynowane przez noc w soku z cytryny i oliwy z oliwek wraz ze szczyptą ziół i przypraw. Następnie jest nadziewane na drewniane szpikulce i opiekane na grillu. Pamiętajcie, że hasło kalamaki odnosi się tylko do Aten. Jeśli w ten sposób zamówicie souvlaki w Salonikach, sprzedawca może sobie z was zażartować i podać wam… słomkę. I jeszcze jedna ważna uwaga odnośnie Saloników. Jeśli chcecie dostać souvlaki w picie, składając zamówienie należy podkreślić, że chodzi wam o ‘pita gyro’.

Kalamaki to nadziewane na drewniane szpikulce i opiekane na grillu szaszłyki, które dostaniecie tylko w Atenach. Fot. Shutterstock

Z tzatzikami czy bez?

Tradycyjnym sosem w większości greckich souvlaki są dobrze znane tzatzíki, ale można również spotkać się z innymi rodzajami, szczególnie przy zamówieniu kurczaka. Taki sos tworzony jest na bazie majonezu lub musztardy i część barów używa go domyślnie, dlatego warto zaznaczyć, że chcecie tzatziki. No chyba, że akurat jesteście na randce i chcecie uniknąć czosnkowego oddechu, wtedy można zdecydować się na jogurt. Dodaje niemal tyle samo smaku do souvlaków co tzatziki, ale bez dodatku czosnku. W niektórych barach sos w ogóle nie jest podawany, a tym bardziej frytki, bo sprzedawcy uznają te dodatki za profanację i twierdzą, że im prostsze souvlaki, tym lepsze.

Souvlaki i gyros są grecką odpowiedzią na fast food. Fot. Shutterstock

Souvlakowy know-how

Najlepsze bary serwujące souvlaki to te, w których licznie stołują się mieszkańcy miasta. Oblegane punkty oznaczają większy obrót, a co za tym idzie świeże produkty. Zdecydujcie czy chcecie zjeść na miejscu, czy zabrać souvlaki na wynos. Jeśli chcecie zjeść na miejscu, poczekajcie aż ktoś do was podejdzie. W przypadku opcji na wynos, należy samemu podejść do lady. W bardzo złym tonie jest złożenie zamówienia przy ladzie, a następnie zajęcie miejsca w barze. I na koniec pamiętajcie, żeby nie prosić w Grecji o kebab. Ten odnosi się tu do pikantnego mięsa mielonego, a większość barów sprzedających souvlaki go nie ma. 

Souvlaki pojawiają się też w opcji merida, czyli na talerzu wraz z dodatkami. Fot. Shutterstock
Souvlaki występują w kuchni greckiej pod wieloma postaciami. Jedną z nich są kawałki mięsa podawane w picie z dodatkami. Fot. Shutterstock

Sprawdź najlepsze oferty na loty do Grecji:

Ładowanie…
Redakcja
Redakcja
Tworzymy dla Was wartościowe treści już od 2006 roku. Inspirujemy do wyruszenia w podróż, otwarcia na nowych ludzi i kultury, smakowania nowych potraw i ekscytowania się pięknymi widokami. Leć i odkryj świat!

Zobacz też

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Obserwuj nas

427,346FaniLubię
33,449ObserwującyObserwuj
5,711ObserwującyObserwuj

Zobacz też