Oto najlepsze restauracje na świecie! Sprawdź, gdzie można dobrze zjeść

Wybrano 50 najlepszych restauracji na świecie. Pokusisz się o odgadnięcie, która wygrała? Nie będziemy zdradzać od razu zwycięzcy, ale pozwolimy Ci zapoznać się z rankingiem World’s 50 Best Restaurants 2018 Jesteś ciekawy? Sprawdź.

Ranking powstał na podstawie opinii ponad tysiąca ekspertów branży restauracyjnej z 26. regionów świata. A wyniki ogłoszono na gali w hiszpańskim Bilbao.

Przedstawimy Ci najlepszą dziesiątkę! Czas, start!

Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)

Minimalistyczna kuchnia grillowa z wykorzystaniem najlepszych składników baskijskich. Szef kuchni – Victor Arguinzoniz ma niezwykłą zdolność do wywoływania niezwykłego smaku z pozornie prostych składników, z których większość jest grillowana na otwartym palenisku.

?

A post shared by H C T R G R N (@hectorgran) on

Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)

Zjesz tu kreatywne dania kulinarne od jednego z najbardziej innowacyjnych szefów kuchni w Hiszpanii. Andoni Luis Aduriz to na pewno twórczy umysł, a Mugaritzę traktuje jak laboratorium badawcze. Zachęca do innowacji i kreatywności wszystkich swoich pracowników.

Arpège (Paryż, Francja)

To jedna z najdroższych restauracji na świecie. Tu menu nieustannie się zmienia, ale opiera się przede wszystkim na warzywach i owocach. Kunszt kucharzy powoduje, że mimo zawrotnych cen klienci rezerwują stoliki z miesięcznym wyprzedzeniem.

Maido (Lima, Peru)

Ta peruwiańska restauracja działa pod okiem szefa kuchni Mitsuharu „Micha” Tsumura, z pochodzenia Japończyka, dlatego zjesz tu niesamowite japońskie potrawy. Mówi się, że to istny kulinarny czarodziej Limy. Królują tu świeże ryby i soki z owoców cytrusowych. Restauracja to po prostu podróż przez peruwiańsko-japońską kuchnię fusion, z naciskiem na owoce morza.

Central (Lima, Peru)

Restauracja prowadzona przez małżeństwo przyciąga rzesze miłośników dobrego smaku. Znajdziesz tu kolory i różnorodności z całego Peru.
Będziesz miał okazję zjeść składniki, których prawdopodobnie nie spróbujesz nigdzie indziej. Właściciele od wielu lat podróżują po świecie, aby pozyskiwać interesujące i niepowtarzalne produkty z lądu, mórz i gór. Może właśnie to ta zgrana drużyna i miłość nadają potrawom niesamowity smak i pomogły restauracji zająć 6. miejsce wśród najlepszych na świecie.

Gaggan (Bangkok, Tajlandia)

Zamiłowanie kucharza do nowoczesnej, molekularnej kuchni sprawia, że Gaggan zajmuje zaszczytne 5. miejsce. Według rankingów to najlepsza restauracja w całej Azji. To istne centrum kreatywności. Jeśli jeszcze tam nie byłeś, musisz się pospieszyć, bo restauracja ma zostać zamknięta w 2020 roku (po 10 latach serwowania gastronomii z całego świata). A szef kuchni zamierza otworzyć małą restaurację w Fukuoce w Japonii.

Frozen Bubbles of Peaches & Pears. First course to rouse the Palate.

A post shared by Hungry Caterpillar (@hmsg1002) on

Eleven Madison Park (Nowy Jork, USA)

Tym, co wyróżnia tę restaurację, jest połączenie wyszukanych smaków i przyjemnej, gościnnej atmosfery. Kuchnia Daniela Humma przybiera minimalistyczny, niemal nordycki wygląd.

Poached Lobster with Dandelion and Ginger #makeitnice #elevenmadisonpark

A post shared by Daniel Humm (@danielhumm) on

Mirazur (Menton, Francja)

Mauro Colagreco, pochodzi z Argentyny, ale swoją restaurację otworzył właśnie we Francji. Serwuje w niej dania, które są mieszanką wpływów argentyńskich, włoskich i oczywiście francuskich. Skosztujesz tu niesamowite, delikatne dania nasycone esencją Lazurowego Wybrzeża. Samo położenie restauracji stanowi już dobry argument, aby ją odwiedzić.
Mirazur z widokiem na Morze Śródziemne, w idyllicznej zatoce wysadzanej palmami wznosi się na zboczu wzgórza zaledwie kilka kroków od granicy z Włochami. To tylko godzina drogi z Nicei.

El Celler de Can Roca (Girona, Hiszpania)

El Celler de Can Roca, czerpie z nieskończonej kreatywności trzech utalentowanych gastronomicznie braci. Supertrio sprawia, że restauracja zajmuje 2 miejsce w szeregu najbardziej uznanych restauracji na świecie. Innowacyjne techniki gotowania jak również niebagatelna prezentacja dań robią wrażenie. Szefowie łączą w daniach prostotę z ryzykownymi eksperymentami. Możesz tu spróbować np. deser z zawartością prawdziwych perfum.

Osteria Francescana (Modena, Włochy)

Najlepszą restauracją na świecie okrzyknięto w tym roku lokal z Modeny, który królował już w zestawieniu z 2016 r. Właścicielem i szefem kuchni jest Massimo Bottura. Kreacje w jego kuchni są pod silnym wpływem sztuki i muzyki (w szczególności jazzu). Już na wejściu zauważysz zamiłowanie do sztuki, bo jadalnia składa się z 3 eleganckich pokoi, które są ozdobione wysokiej jakości współczesnymi dziełami.

 

Kamila Olejarz
Kamila Olejarz
Kulturoznawca z dziennikarską pasją. Zajmuje się wideofilmowaniem. Z wielką pasją i nieukrywaną przyjemnością robi też zdjęcia . Ma niesforną cechę, która nie pozwala jej siedzieć w miejscu. Ciągle myśli o miejscach, jakie mogłaby zobaczyć na świecie. Chętnie bierze udział w różnych projektach artystycznych. Lubi spędzać aktywnie czas. A poza pracą tańczy salsę kubańską.

Zobacz też

Obserwuj nas

427,346FaniLubię
33,449ObserwującyObserwuj
5,711ObserwującyObserwuj

Zobacz też