Gdzie można znaleźć najlepsze owoce morza i ryby? Oczywiście na przeróżnych wyspach. Ale niektóre z nich mają do zaoferowania znacznie więcej niż tylko wyłowione z wody specjały. Przed Tobą zestawienie 8 wysp z najlepszym jedzeniem, jakie tylko możesz sobie wymarzyć. Pamiętaj, żeby nie czytać na głodniaka!
Bali, Indonezja
Wyspa słynie z pysznej kuchni. Łączy ona w sobie zarówno owoce morza, jak i wieprzowinę (co jest ewenementem w Indonezji, będącej krajem muzułmańskim – na Bali większość mieszkańców wyznaje hinduizm). Dlatego koniecznie trzeba spróbować babi guling, czyli właśnie wieprzowiny obficie obsypanej przyprawami i pieczonej na wolnym ogniu. Kto nie ma ochoty na mięso, może zatopić zęby w pysznych i świeżych balijskich owocach, a podczas upałów wypić sok prosto z młodego kokosa.
Bermudy
Podczas wskazywania 8 wysp z najlepszym jedzeniem, nie sposób pominąć Bermudów. Ta niegdyś kolonialna wyspa łączy w swojej kuchni wpływy brytyjskie, francuskie, karaibskie, portugalskie, a nawet amerykańskie. Wielbiciele ciekawych smaków będą się tam czuli jak w raju. Szczególnie znana jest tamtejsza zupa z czerwonej ryby. Kolonialna historia ma swoje przełożenie również na serwowane na Bermudach napoje. Dlatego dominują drinki na bazie rumu, który akurat na tej wyspie ma sporą liczbę odmian.
Penang, Malezja
Azjatyckie połączenie wpływów indyjskich, chińskich i tajlandzkich – taka mieszanka musiała znaleźć się w tym zestawieniu. Na Penang można znaleźć jedne z najlepszych street foodów na świecie, zwłaszcza w George Town. Warto spróbować mee goreng (smażone kluski z dużą ilością przypraw) czy nasi lemak (ryżowe kulki gotowane w mleku kokosowym z liśćmi pandana). Ta ostatnia potrawa uznawana jest za narodowe danie Malezji.
https://www.instagram.com/p/BoDkMSCjhUF/
St Barts, Francja
Karaibska wyspa St Barts łączy w sobie francuskie wpływy kulinarne z kreolskimi. A wszystko to z bazą w postaci świeżych owoców morza. Ta mieszanka sprawdza się wyśmienicie zarówno w ekskluzywnych restauracjach jak i nieco mniej wytwornych lokalach. Tamtejsze kraby w maślanym sosie stanowią przysmak serwowany na różne sposoby, w zależności od natchnienia kucharza. A do tego koniecznie lokalne wino.
Maui, Hawaje, USA
Hawaje mają niezwykłą kulinarną historię. Tworzą mieszankę współczesności z tradycją, wpływów kultury zachodniej z lokalnymi przysmakami. Na Maui znaleźć można dodatkowo jednych z najlepszych kucharzy na świecie, otrzymujących gwiazdki Michelina. Jeśli jednak nie robi to na Tobie wrażenia, wystarczy wybrać się do normalnej lokalnej restauracji, by skosztować dań z lokalnych produktów. Gama potraw jest bardzo szeroka, począwszy od wieprzowych buł, a na kluskach saimin skończywszy. I te owoce! Ach!
Capri, Włochy
Wymienianie 8 wysp z najlepszym jedzeniem nie mogłoby się obejść bez obecności silnego przedstawicielstwa Włoch. Capri na pewno zasługuje na zaszczytne miejsce. Choć wyspa kojarzy się głównie z ekskluzywnymi wakacjami bogaczy, to jednak jej oryginalna kuchnia daleka jest od skomplikowania i przesady. Dlatego dominują potrawy proste i tradycyjne, oparte na lokalnych składnikach, owocach morza, oliwie i warzywach.
Santorini, Grecja
Przez wielu Santorini jest uznawana za jedną z najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego. Na pewno jest również niezwykle smaczna. Walory jedzenia podkreślają również walory estetyczne malowniczo umiejscowionych kawiarni, tawern i restauracji. Kuchnia na Santorini jest pełna świeżości – od owoców morza po warzywa. Potrawy są tradycyjnie proste, za to bazują na smakach, które trudno znaleźć gdzie indziej. Koniecznie spróbuj niesamowitych keftedes i lokalnego białego wina.
Sycylia, Włochy
Sycylia musiała się znaleźć w zestawieniu 8 wysp z najlepszym jedzeniem. Po prostu musiała. Przede wszystkim dlatego, że nigdzie indziej nie znajdziesz potraw o takim smaku jak tam. Sycylijska kuchnia połączyła w sobie wpływy każdej z kultur, które rządziły tym skrawkiem lądu. Dzięki temu można rozkoszować się cudownym smakiem arancini, caponaty czy cannoli. Sycylijskie potrawy są przepyszne i choć rozpowszechniły się na całym świecie, to dopiero na samej wyspie okazuje się, jak niesamowicie potrafią smakować w oryginale.