Słyszałeś o Dongchuan? Nie? Nic dziwnego, wielu ma problem nawet z uwierzeniem, że to miejsce istnieje naprawdę. Dongchuan to rejon w Chinach, gdzie ziemia ma krwiście czerwony kolor, a pola uprawne przypominają kolorową mozaikę stworzoną przez szaleńca.
250 kilometrów na północny wschód od Kunmingu w prowincji Yunnan w Chinach, znajduje się rolniczy rejon, którego wygląd przyprawia o zawrót głowy. Dongchuan jest miejscem, gdzie ziemia zawiera w sobie olbrzymie ilości żelaza, które zabarwia teren na różne odcienie czerwieni – od bordo po pomarańcz. Pola są tam uprawiane na tarasach, co sprawia, że trudno pomylić z ten rejon z jakimkolwiek innym na świecie.
Ceglany kolor za zdjęciach nie jest efektem fotograficznych filtrów, tamtejszy krajobraz po prostu tak wygląda. Postęp technologiczny jeszcze nie dotarł w ten górski rejon Chin, dlatego rolnicy nadal uprawiają swoje poletka w tradycyjny sposób. Tym samym tarasy wrzynające się w zbocza gór pozostały w niezmienionym stanie od dziesięcioleci. Wyrastające z czerwonej ziemi uprawy odcinają się kolorystycznie swoją zielenią, tym samym tworząc przedziwny efekt wizualny.
Kiedy najlepiej zobaczyć Dongchuan?
Kiedy najlepiej odwiedzić Dongchuan? Dla miłośników fotografii najlepszym terminem będzie maj i czerwiec. Wtedy pola są krwiście czerwone, a uprawy nie przesłaniają jeszcze widoku. Widoczne są za to żółte kwiaty ziemniaków, a pola zdobią kłosy zbóż. Wtedy również spodziewana jest najmniejsza ilość opadów.
Dobrymi miesiącami na podróż do Dongchuan są również wrzesień, październik i listopad. Wtedy z kolei można oglądać kwitnienie charakterystycznych dla tego rejonu białych kwiatów roślin kapustowatych.