Jesteśmy tym, co jemy. Ale w jaki sposób nasza dieta rzeczywiście nas odzwierciedla? Aby się o tym przekonać, fotograf Gregg Segal podróżował po świecie, aby robić zdjęcia dzieciom z różnych kultur w otoczeniu tego, czym się żywią na co dzień. W ciągu 3 lat mężczyzna odwiedził 9 krajów (USA, Indie, Malezję, Niemcy, Francję, Włochy, Senegal, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Brazylię), dokumentując swoje odkrycia w książce Daily Bread: What Kids Eat Around the World .
Jesteś tym, co jesz
Gregg Segal, fotograf powiedział w rozmowie z Bored Panda:
Skupiłem się na dzieciach, ponieważ nawyki żywieniowe zaczynają się młodo. Jeśli nie będziesz wiedział, co jest dobre, gdy masz 9 lub 10 lat, będzie dużo trudniej coś zmienić, kiedy będziesz starszy.
Nie można zmusić dzieci do jedzenia zdrowej żywności. Autor projektu uważa, że jeśli damy im wybór, wybiorą sól, tłuszcz i cukier zamiast warzyw, ponieważ sól, tłuszcz i cukier przemawiają do naszych najgłębszych, pierwotnych pragnień sięgających czasów jaskiniowców. Gregg Segal zaczął początkowo fotografować swojego syna i jego przyjaciół ze szkoły w Kalifornii. Później poszerzył projekt, aby włączyć dzieci z innych dzielnic w Los Angeles, a ostatecznie zdecydował, że projekt powinien powstawać w skali globalnej. Celem było przedstawienie różnorodności diet w każdej lokalizacji. Jeśli wskaźnik otyłości w danym kraju wynosił 25 proc., fotograf chciał odzwierciedlić ten odsetek w swojej małej próbce dzieci.
Taki projekt to duże wyzwanie. Fotograf opowiadał:
Odtwarzanie wszystkich posiłków dzieciaków było oczywiście wyzwaniem! Dzieci trzymały dziennik wszystkiego, co jadły przez tydzień. Pod koniec tygodnia producenci zbierali listy, sprawdzali, czy są kompletne, a następnie przekazywali je do kucharzy, którzy kupują wszystkie składniki i odtwarzają wszystkie posiłki. Fotografowałem aż 5 dzieci dziennie, więc kucharze byli odpowiedzialni za przygotowanie ponad 100 posiłków. To było wymagające i wyczerpujące! Gdy tylko całe jedzenie zostało przygotowane, układałem naczynia i inne elementy w ramie kadru. Czasami współpracowałem ze stylistką żywności.
Kulturoznawca z dziennikarską pasją. Zajmuje się wideofilmowaniem. Z wielką pasją i nieukrywaną przyjemnością robi też zdjęcia . Ma niesforną cechę, która nie pozwala jej siedzieć w miejscu. Ciągle myśli o miejscach, jakie mogłaby zobaczyć na świecie. Chętnie bierze udział w różnych projektach artystycznych. Lubi spędzać aktywnie czas. A poza pracą tańczy salsę kubańską.