Jesteś tym, co jesz: Niezwykłe zdjęcia dzieci z całego świata, w otoczeniu tego, co na co dzień jedzą! Tego jeszcze nie widziałeś!

Jesteśmy tym, co jemy. Ale w jaki sposób nasza dieta rzeczywiście nas odzwierciedla? Aby się o tym przekonać, fotograf Gregg Segal podróżował po świecie, aby robić zdjęcia dzieciom z różnych kultur w otoczeniu tego, czym się żywią na co dzień. W ciągu 3 lat mężczyzna odwiedził 9 krajów (USA, Indie, Malezję, Niemcy, Francję, Włochy, Senegal, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Brazylię), dokumentując swoje odkrycia w książce Daily Bread: What Kids Eat Around the World .

Jesteś tym, co jesz

Gregg Segal, fotograf powiedział w rozmowie z Bored Panda:

Skupiłem się na dzieciach, ponieważ nawyki żywieniowe zaczynają się młodo. Jeśli nie będziesz wiedział, co jest dobre, gdy masz 9 lub 10 lat, będzie dużo trudniej coś zmienić, kiedy będziesz starszy.

Nie można zmusić dzieci do jedzenia zdrowej żywności. Autor projektu uważa, że jeśli damy im wybór, wybiorą sól, tłuszcz i cukier zamiast warzyw, ponieważ sól, tłuszcz i cukier przemawiają do naszych najgłębszych, pierwotnych pragnień sięgających czasów jaskiniowców. Gregg Segal zaczął początkowo fotografować swojego syna i jego przyjaciół ze szkoły w Kalifornii. Później poszerzył projekt, aby włączyć dzieci z innych dzielnic w Los Angeles, a ostatecznie zdecydował, że projekt powinien powstawać w skali globalnej. Celem było przedstawienie różnorodności diet w każdej lokalizacji. Jeśli wskaźnik otyłości w danym kraju wynosił 25 proc., fotograf chciał odzwierciedlić ten odsetek w swojej małej próbce dzieci.

Taki projekt to duże wyzwanie. Fotograf opowiadał:

Odtwarzanie wszystkich posiłków dzieciaków było oczywiście wyzwaniem! Dzieci trzymały dziennik wszystkiego, co jadły przez tydzień. Pod koniec tygodnia producenci zbierali listy, sprawdzali, czy są kompletne, a następnie przekazywali je do kucharzy, którzy kupują wszystkie składniki i odtwarzają wszystkie posiłki. Fotografowałem aż 5 dzieci dziennie, więc kucharze byli odpowiedzialni za przygotowanie ponad 100 posiłków. To było wymagające i wyczerpujące! Gdy tylko całe jedzenie zostało przygotowane, układałem naczynia i inne elementy w ramie kadru. Czasami współpracowałem ze stylistką żywności.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Daily Bread is all set to go to press! Published by Powerhouse Books, it’ll be released in May. For the cover, I chose this portrait of Altaf, a 6 yr old from a small village on the outskirts of Kuala Lumpur. Altaf’s favorite food is the chicken and beef satay his father makes and sells at his own stand. It’s seasoned with ginger and herbs, roasted over charcoal and served with cold cucumber. Altaf eats any “tasteful” food (made with a lot of ingredients and flavors) and likes raw, leafy greens like Ulam-Ulam, a salad eaten with anchovies, cincalok (condiment made from fermented krill) and plenty of sambal (hot sauce). #dailybread #whatkidseat #powerhousebooks #foodculture #foodaroundtheworld #diet

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Wyświetl ten post na Instagramie.

Thayla, Brasilia, 2018. Most poor kids in Brasil attend school to be able to eat, but the government has failed to provide adequate school lunches, offering little more than milk and crackers or canned beans. Thayla wishes she had more flavors in her diet and could afford to eat feijoada. If she had enough money, she’d buy clothes for the street kids who are worse off than her. Someday, she’d like to be a teacher. In Brazil, corporate food is finding ways to profit from the poorest consumers, reaching ever more remote places. Nestle hires micro-entrepreneurs, mom and pops who trundle thru villages with carts selling cheap processed snacks. A generation ago, Brazil’s poor were underfed. Today, 50% of the population is overweight. The UN should be focused not only at calorie intake but nutrient. #dailybread #powerhousebooks #whatkidseat #diet #nutrition #kids #brazil #schoollunch

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Wyświetl ten post na Instagramie.

Can you guess what percent of our calories come from vegetables in the US? Less than 1%! Looking at all of the kids’ food I photographed, not just in the US, but all over the world, greens were consistently absent. Parents often say, “My kid won’t eat vegetables.” They throw up their hands. “I put healthy food in front of them, but they only like pizza.” You can’t force kids to eat healthy foods, but if you give them the choice, they’ll choose salt, fat, and sugar over leafy greens because salt, fat, and sugar appeal to our deepest, primal cravings stretching back to our caveman days! If you don’t introduce whipped cream Frappuccinos, sautéed spinach with a little butter and salt isn’t bad. #dailybread #eatyourgreens #whatkidseat #parenting #primalcravings #diet #powerhousebooks

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Jesteś tym, co jesz

Wyświetl ten post na Instagramie.

One more from Brazil. Ayme has been raised on a mostly indigenous diet. Her dad is a forest engineer and nutritionist and her mom @anaboquadi researches the culinary and medicinal uses of foods from the Cerrado – and has a great little vegan restaurant, Buriti Zen in Brasilia (for all you locals). Try the walnut cassava moqueca and cauliflower soufflé with cupuaçu cream. Ayme’s earliest memory of food is her mama’s milk. Thinking of this makes her want to return to that time and nurse again. Açaí is Ayme’s favorite food and part of her heritage; her great grandmother was an açaí merchant who sold her berries at Ver-o-peso Market in Belém. From working on Daily Bread, Ayme realized that she eats many things that other kids don’t – like lots of fresh veggies. #dailybread #powerhousebooks #plantprotein #whatkidseat #culture #kids #eatyourgreens #diet #indigenous #buriti #buritizen

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Jesteś tym, co jesz

Kamila Olejarz
Kamila Olejarz
Kulturoznawca z dziennikarską pasją. Zajmuje się wideofilmowaniem. Z wielką pasją i nieukrywaną przyjemnością robi też zdjęcia . Ma niesforną cechę, która nie pozwala jej siedzieć w miejscu. Ciągle myśli o miejscach, jakie mogłaby zobaczyć na świecie. Chętnie bierze udział w różnych projektach artystycznych. Lubi spędzać aktywnie czas. A poza pracą tańczy salsę kubańską.

Zobacz też

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Obserwuj nas

427,346FaniLubię
33,449ObserwującyObserwuj
5,711ObserwującyObserwuj

Zobacz też