Koronawirus zmienił w jednej chwili naszą codzienność. Przemysł turystyczny, gospodarka – wszystko przestało działać powodując, że wiele osób straciło pracę. Poszczególne kraje znoszą powoli restrykcje, aby nadać tempa powrotowi do względnej normalności. Jedną z gałęzi, która mocno odczuła pandemię jest gastronomia. Restauracje i kawiarnie starają się oferować dania na wynos i opcje dostawy zgodne z wytycznymi dotyczącymi dystansu społecznego. W Szwecji wpadli na niezwykły pomysł.
Posiłek na środku łąki
Jeden interesujący i wyjątkowy pomysł został właśnie zaprezentowany w Värmland w Szwecji. Gość tej restauracji delektuje się trzydaniowym posiłkiem na środku łąki. Pomysł zrodził się, gdy Rasmus Persson i Linda Karlsson nakryli stolik dla matki Lindy i podali jej jedzenie na zewnątrz, aby było bezpiecznie. Otwarta 10 maja restauracja będzie składać się z jednego krzesła i stołu. Goście będą jeść posiłki bez bezpośredniego kontaktu z kimkolwiek, w tym z personelem kelnerskim. Jedzenie dostarczane jest za pomocą kosza piknikowego przywiązanego do liny, która z kuchennego okna restauracji za pomocą starego koła rowerowego.
Pomysłodawcy tłumaczą:
Będąc w izolacji, łatwo się nudzić siedzieć z głową w telefonie. Izolowanie się i spędzanie czasu samemu niekoniecznie oznacza spędzanie czasu ze sobą. Mamy nadzieję, że więcej osób odważy się zamiast sięgać po telefon, sięgnąć do swoich wewnętrznych myśli. Chcemy dać temu możliwości. Chcemy zachęcać ludzi do siedzenia i spędzania czasu ze sobą.
Menu inspirowane jest podróżami Rasmusa i może zachwycić. Cena trzydaniowego posiłku jest dobrowolna i każdy klient sam o tym decyduje. Restauracja przekaże wszelkie wpływy na fundusz dla kreatywnych mam.
Więcej informacji o projekcie znajdziesz na oficjalnej stronie.