Pewnie dobrze pamiętasz podwodną restaurację na Malediwach. Ale nie musisz się już martwić, że to trochę za daleko. Teraz w Europie również znajdziesz taką atrakcję! Pierwsza podwodna restauracja powstała właśnie w Norwegii, a konkretnie w miejscowości Lindesnes (400 km od Oslo).
Podwodna restauracja w Norwegii
Za projekt odpowiada popularna firma architektoniczna Snoehetta. Ma ona na swoim koncie takie projekty jak opera w Oslo czy nowojorskie muzeum poświęcone wydarzeniom z 11 września – National September 11 Memorial Museum.
To pierwsza tego typu restauracja w Europie. Lokal ma trzy piętra i szerokie na 10 m panoramiczne okno, przez które będzie można podziwiać morską florę i faunę. Restauracja została otwarta na razie dla przyjaciół i rodziny właścicieli. Oficjalne otwarcie planowane jest natomiast na początek kwietnia.
Projektanci zapewniają, że konstrukcja obiektu jest na tyle wytrzymała, że nawet najsilniejsza fala nie jest w stanie jej uszkodzić. Będąc w środku nie będziesz odczuwał więc żadnych wstrząsów, nawet w trudniejszych warunkach morskich.
Sala zmieści 40 gości. Szefem kuchni jest Nikolai Ellitsgaard, a jego specjalnością są lokalne przysmaki z ryb i owoców morza.
Nic, tylko korzystać 🙂 Trzeba jednak odłożyć trochę, bo tanio na pewno nie będzie.